Światowy Dzień Jabłka

Przeciętny człowiek je rocznie około 65 jabłek, a my mieliśmy wczoraj okazję dopilnować, aby ten wynik nie został zaniżony… W ramach zorganizowanego przez Sejmik Uczniowski Dnia Jabłka mogliśmy spróbować znakomitych szarlotek, bułeczek z konfiturą, rogalików, soków oraz oczywiście samych owoców. Wszyscy chętni mogli wziąć udział w uczcie na holu, wsłuchując się przy tym w muzykę zespołu, o również tematycznej nazwie, Kwiat Jabłoni. (ER)

Kilka ciekawostek o jabłkach:

  • Jabłka pochodzą z Azji Środkowej, gdzie ich dzikie gatunki występowały kilka tysiącleci temu. Z Azji Centralnej Jedwabnym Szlakiem nasiona jabłek trafiły na wybrzeża Morza Czarnego, rozpowszechniły się w Persji i Grecji, dotarły do starożytnego Rzymu.
  • Średniej wielkości jabłko zawiera tylko 0,31 g tłuszczu, nie ma ani grama cholesterolu!
  • W zależności od odmiany jabłka mają wielkość ziarnka grochu lub małej dyni.
  • Istnieje ponad 8000 tysięcy odmian jabłek.
  • Aby wyprodukować litr cydru, potrzeba ok. 36 jabłek.
  • Dzięki dużemu stężeniu boru jabłka wspomagają poprawę pamięci, koncentracji, uwagi i aktywności elektrycznej mózgu.
  • Mimo że nie są bogatym źródłem wapnia, mają dużo boru, który wzmacnia kości.
  • Rozpuszczalny błonnik znajdujący się w jabłkach, nazywany pektyną, pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
  • W Chinach słowo „jabłko” jest wymawiane „ping”, co oznacza także spokój.
  • W jabłkach jest 25% powietrza, dlatego unoszą się na wodzie.
  • Większość korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy znajduje się na skórze owocu.
  • Przeciętny człowiek zjada 65 jabłek rocznie. A mógłby o wiele więcej. Dla pocieszenia Polacy jedzą dużo więcej jabłek, niż inne narody. Statystycznie każdy z nas zjada 45 kg jabłek rocznie.