Święta Wielkanocne pełne jajek

Święta Wielkanocne to czas szczególny nie tylko dla wierzących. To w tym wiosennym okresie przyroda budzi się do życia. Nieprzypadkowo więc jajko, ukazywane w różnych kulturach jako symbol życia, płodności, odradzania się, stało się symbolem Wielkanocy.

Przez wieki utarło się wiele tradycji i zwyczajów związanych z jajkami. Najpopularniejsze i najlepiej zapamiętane przez dzieci jest malowanie pisanek, czyli przyozdabianie jajek w różnorodny sposób. Maluje się je farbkami, robi się kraszanki, drapanki czy nalepianki. My w Hetmanie na WF-ie, w ramach edukacji zdrowotnej, pielęgnujemy tradycję na płaszczyźnie kulinarnej. U nas jajka królują w postaci gotowanych, sadzonych, faszerowanych lub jako podstawowy składnik (choć nie zawsze widoczny) w innych potrawach. Ogromnym powodzeniem cieszy się jajecznica, która wymaga niebywałego kunsztu kulinarnego, a „magią” taką wykazują się nasze Hetmanianki, przygotowując rodzinne śniadania.

Zapraszamy do obejrzenia kulinarno-świątecznej galerii.