Herbata z imbirem

Herbata z imbirem

5 listopada hol szkolny miał pachnieć świeżo parzoną, zieloną, czarną lub czerwoną herbatą i maślanymi herbatnikami. Z powodu pandemii przekładamy Dzień Herbaty, i obiecujemy, że odbędzie się on po powrocie wszystkich do szkoły.

W zamian proponujemy Wam samodzielne przygotowanie pysznej, rozgrzewającej jesienne wieczory herbaty z imbirem, idealnej na deszczowe, listopadowe dni:

Składniki:    

– 3 szklanki wody

– kawałek korzenia imbiru – ok 10g

– łyżka czarnej herbaty

– miód, limonka lub cytryna, liście mięty

 

Sposób przygotowania:

W rondelku lub małym garnku zagotuj wodę z pokrojonym na kawałki imbirem. Do gorącego naparu dodaj herbatę. Po kilku minutach wywar przecedź przez sitko i wlej do imbryka. Na koniec dodaj łyżkę miodu, plasterki limonki lub cytryny i liście mięty.

Smacznego 🙂 SU